Thuja guide

Vad ska jag göra för att lyckas med mina thujor?

Thuja är ingen svår växt att sköta men det krävs att man har lite koll på vad som gäller före och efter plantering. Du som ägare vill såklart att din thuja ska se fin ut i alla väder och under många kommande år. Om du ska plantera en thuja är det därför viktigt redan i början dvs. planeringen att veta vad som gäller. I denna guide har vi sammanställt allt du behöver veta för att lyckas. Lycka till!

Barrväxt Specialisten

Grön thuja för trädgård
blank

Bevattning

Thuja är en törstig växt, speciellt på sommaren. Att säkerställa rätt bevattning för växten är a och o, särskilt vid nyplantering.

Plantering

Vill du veta var, när och hur man plantera en thuja eller häck? Då har du hamnat rätt. Vi beskriver alla stegen samt ger tips och råd.

Gödsel till thuja?

Många undrar säkert om det behövs gödsel till thujor. Det korta svaret är ja..

Brun eller gul thuja?

Att en thuja skiftar färg till brun eller gul är ett tydligt täcken på att någonting inte stämmer rätt till..

Vinter

Här förklarar vi hur du skyddar dina thujor under vinterhalvåret och vad du bör tänka på för att ge de en bra start när vårsolen tittar fram.

Frostskada

Vid torr vinter (brist på snölager över marken), kalla nordliga vindar och stark vårsol är risken för köld och frostskador stor..

thuja brabant eller smaragd

Thuja Brabant eller Smaragd?

Vill du veta skillnaderna och få lite skinn på näsan innan du väljer vilken sort utav thuja du ska handla? Vi hjälper dig med valet och guidar dina funderingar åt rätt håll. Faktum är det inte går att välja ”fel”, men det finns några punkter man bör ha i åtanke..

Tujahäck Smaragd

Tujahäck är ett bra komplement till alla landskap. Med rätt skötsel kan den ge avskildhet och skönhet i många år framöver. I den här artikeln kommer vi att diskutera tips för att odla, beskära och underhålla din Tujahäck Smaragd.

beskära tuja

FAQ

Hur planterar man thuja?

Thujorna växer något snabbare på en solig plats än om de står på en skuggad plats, men de klarar sig i båda fallen. Platsen ska vara fri från från andra stora växter för att undvika att konkurrens om näring och vatten.

Jorden ska vara väldränerad och mullrik. Jordförbättra lerig eller sandig jord med plantjord. Vid häck som slutmål räknar du med 2 plantor per meter. Vattna genom jordklumpen innan nedsättning och gräv ett dike 50×50 cm per thuja. Plantera thujan på samma djup som den satt i krukan och fyll på med jord några cm över kanten. Trampa sedan försiktigt runt rötterna för att få plantan stabil på plats. Vattna sedan rikligt varje dag i två veckor efter planteringen.

Vad kostar thuja?

Priset för en thuja varierar beroende på storlek, kvalitet och sort. Vi på Barrväxt Specialisten erbjuder thujor från 79kr /st ordinarie pris för de minsta 70-80 cm. De största thujorna som är 200-220 cm kostar 799 kr /st.

Hur tätt ska jag plantera thujor?

Hur många thujor du kan plantera per meter beror på vilken storlek du köper samt hur tätt du vill ha häcken från början. Köper du thujor som är upp till 1 meter höga så kan du plantera 2,5 – 3 st per meter. En större thuja runt 2 meter behöver mer utrymme för rötterna, här rekommenderar vi 2 per meter.

Kom ihåg att dessa mått är det minsta avståndet mellan thujorna från stam till stam som krävs för att ge rötterna de bästa förutsättningarna för att växa. Du kan självklart placera dina thujor med större avstånd.

Thuja som häck?

Thuja är en tålig och lättskött häckväxt. Den är dessutom inte särskilt kräsen när det gäller klimat och jord. En thuja växer ca 20-25 cm om året. Dess fantastiska egenskaper gör den till en populär kandidat bland häckväxter. Du avgör själv om du vill klippa och trimma den eller låta den växa solitärt.

Thuja Brabant eller Thuja Smaragd?

De två populäraste sorterna av thuja är Thuja Brabant och Thuja Smaragd. Smaragden växer mer kompakt och Brabanten blir mer yvig, därmed även bredare. Fördelarna med båda sorterna är att de efter plantering är betydligt tätare än om du planterar exempelvis liguster eller avenbok. De skiljer sig även i helhetsintryck då Brabant släpper igenom mer ljus och ifall målet är ett insynsskydd eller vindskydd då lämpar sig Thuja Smaragd bättre.

faq thuja-guide bild på akademisk hat och diplom

Hur ofta ska man gödsla thuja?

Gödsel tillsätts thujorna 3 gånger per år med två olika typer av gödsel. På våren och sommaren lägger man vår/ sommargödsel som har en annan NPK-uppsättning än höst-gödsel med mindre kväve som läggs på hösten i september-oktober.

Behöver jag täcka thujorna på vintern?

Skydda thujorna på vintern mot tjältorka och stark sol i januari genom att täcka thujorna med skuggväv. Speciellt om dina thujor endast har varit i jorden 1-2 år, då är de extra känsliga. Skuggväv kan läggas över thujorna november/ december och får med fördel sitta kvar fram tills att tjälen släppt och 2-3 veckor efter det.

Skuggnät som det också brukar kallas finns att köpa i trädgårdsbutiker och större varuhus som metervara och i vissa fall som färdigklippta delar.

Varför blir thujor gråa och dör?

Vid torr vinter dvs. brist på snö och kalla minus grader frysen marken mycket djupare än när det finns snö på ytan. Det är inte ovanligt att tjälen kan bli 1 meter djup vid ett sådant scenario. Problemet som uppstår är att thujans rötter inte kan suga åt sig något vatten, i kombination med kalla nordliga vindar torkar thujan ut succesivt ut och risken att den vissnar är stor. Solen som blir starkare i Januari torkar även den ut thujorna.

Vilken storlek ska jag välja för häck?

Thujor finns i alla möjliga storlekar och det kan vara svårt att välja rätt storlek. Vi rekommenderar att man väljer lite större storlekar från 160 cm för att uppnå effekten av en häck samt insynsskydd så snabbt som möjligt. Självfallet går det bra att börja med att plantera mindre thujor om man har tålamod men då får man räkna med att det tar ett par år av skötsel innan man kan kalla växterna för ”häck”. Kom ihåg att en thuja växer cirka 15-30 cm på en säsong.

Hur mycket kostar en thujahäck?

Det beror på en rad olika faktorer.

Bland annat vilken höjd du vill att häcken ska vara, krukodlad eller ej, vilken mark/ jord du har på plats och vem som utför arbetet. Utan en kostnadsestimering av en expert på plats är det väldigt svårt att ge ett verklighetsbaserat pris. Du kan höra med en av våra experter för en gratis kostnadsestimering av thujahäck genom att klicka här.