Vattna thuja

hur vattnar man en thuja

Hur man ska vattna thuja

Hur mycket vatten behöver thujor?

Thuja är inte mer törstig än andra barrväxter men vill heller inte stå i torr jord. Men att vattna för mycket är inte heller en bra idé, just därför är det bästa och mest sparsamma sättet att vattna thujor med droppslang inkopplad i en timer. Mängden vatten som krävs beror även på plantans storlek såväl som klimat och väder. De första två åren måste du tillföra vatten innan växten har utvecklats och rotsystemet är stabilt, men vi rekommenderar att tillsätta vatten även efter två år har passerat. Varma sommardagar bör vi vattna våra thujor minst varannan dag. En bra tumregel kring bevattning av thujor är att hålla jorden fuktig men inte blöt. Vid extrem hetta på sommaren kan detta innebära att man får vattna sina thujor varje dag, speciellt om de bara är några år gamla.

Låt dig inte skrämmas av detta då man måste komma ihåg att vi i Sverige har perioder med väldigt mycket regn och därmed får thujan väldigt mycket vatten ”på köpet”. Du bör vattna den här växten torra somrar, efter plantering, beroende på jord, storlek, årstid samt växtens storlek eftersom den har ett grunt och relativt litet rotsystem.

Kom även ihåg att nyplanterade thujor behöver extra mycket vatten och får ej torka ut. I fallet med nyplanterade thujor är det extra bra att ha täckbark på övre jordskiktet.

Viktigt att tänka på är att din thuja inte står i blöt jord för länge eftersom risken för sjukdomar och svamp ökar då markant. Man ska inte överdriva med bevattning, använd sunt förnuft och råden vi har tagit fram i denna guide så kommer du att lyckas.

Vad är en droppslang?

En droppslang är ett oftast automatiserat bevattningssystem som består av en plastslang som sätts på jordytan mellan thujorna i ett zick-zack mönster. Plastslangen har små hål i ett avstånd på 0,5 – 1m som vattnet rinner ut ifrån och tillgodoser varje enskild thuja med vatten. Droppslangen innefattar oftast även en timer som är kopplad till vattenkällan. Timern sköter bevattningen per automatik så att du slipper vrida om och stänga av vattenkällan vid rätt tidpunkt. Droppslang används i de flesta seriösa trädgårdar och är även i privata trädgårdar ett måste om man vill ha så vackra växter som möjligt.

Vi på Barrväxt Specialisten kan ta fram en komplett droppslang med timer färdig att användas i din trädgård. Besök oss så löser vi bevattning för dina thujor.

Vattning direkt efter plantering?

Vattna thujor omedelbart efter plantering, detta är extremt viktigt. Växten tar upp vatten genom rothåren och i den nya miljön har de ännu inte hunnit utveckla dem. Processen att bilda dem tar 2-4 veckor, under denna tid måste vattnet föras direkt till rotsystemet dvs. det krävs väldigt mycket vatten så att det nåra de djupaste rötterna.

Hur ska jag vattna thujor på våren?

Bevattningen av thuja på våren är bland den viktigaste under hela året. På våren är plantorna extremt törstiga efter en lång vinter så vattna rikligt. Vill du så kan du med fördel börja vattna när skuggväven sitter kvar på plantorna för att börja fylla jorden med vatten. Har du en droppslang är det utmärkt om du kör denna varannan dag de första veckorna, vattna då 1-3 timmar per gång beroende på storleken av dina plantor. Tänk på att stora plantor behöver mer vatten än små.

Vattna thuja på sommaren?

En längre period utan nederbörd är ofta förekommande, särskilt på sommaren. Två eller tre månaders torka kan skada till och med stora, väl rotade växter. I sådant fall är vattning en nödvändighet. I juni behöver en två meter hög thuja ’Smaragd’ minst en stor hink vatten per vecka. Vid sådan hetta är det nästan säkert att nyplanterade växter torkar ut om inte människor hjälper dem. Plantorna under torkperioden ska vattnas med en vattenvolym som motsvarar volymen av deras rotsystem i veckocykler. En ytterligare fördel med att tillföra vatten till växten är att förhindra utvecklingen av små kottar på den som blir bruna på hösten och inte kommer att se attraktiva ut. Dessa kottar tynger dessutom växten vilken kan ändra dess vackra kompakta form.

Om jorden ser och känns torr 5 cm ner så är det med största sannolikhet dags att vattna.

Vattna thuja under vinter?

Är det torr vinter utan snö en längre period kan man med fördel vattna thujorna en gång i månaden. Det är nödvändigt att kontrollera mängden vatten som finns tillgängligt för växterna tidig vinter. Om frost uppstår innan det börjar snöa orsakar detta att jorden blir torr. Snö som faller på en frusen jord ger inte vatten till växterna förrän på våren. Detta leder till att de torkar ut under snön. Just av den anledningen är det så viktigt att vattna trädgården strax innan vintern, trots att växtperioden redan är över och växterna inte växer längre.

Vattna thuja på hösten?

På hösten (med start runt september) drar man ner på vatten och en tumregel är att vattna endast vid torka (inget regn på 5-6 dagar). Har du droppslangsbevattning så kan du vid ett sådant tillfälle sätta igång den på 1,5-2h. Kom ihåg att vattna dina thujor rikligt precis innan första frosten inför vintern.