Thuja gödsel hur, när och varför?

blank

Allt du behöver veta om gödsel till thujor

Vilket gödsel ska jag använda till thuja?

Gödsel för vintergröna barrväxter är endast lämpligt för thuja, både brabant och smaragd. Det man bör tänka på är att man använder vår -och sommargödsel två gånger per år medans höst gödsel endast läggs på hösten en gång. Höstgödsel för thuja har ett annat NPK-förhållande, framförallt mindre kväve vilket det behövs mindre av på hösten när thujorna går i vinterdvala. Lägg aldrig höstgödsel på vår eller sommar då du hämnar växtens normala utvecklingsförhållanden.

När ska jag lägga gödsel?

Vår -och sommargödsel läggs en gång mellan april-maj och sedan en gång i juni-juli.
Höstgödsel läggs en gång i september-oktober.

Om du använder någon utav våra gödselprodukter, då är doseringen 1 tesked till varje thuja (runt stammen) för storlekar upp till 160cm. Övriga ger man 1 matsked till varje thuja.

Varför ska jag gödsla thujor?

En thuja behöver näring precis som vi människor. Tillsätter man inte denna näring genom gödsel särskilt när thujan är ung, då ger man inte den optimala odlingsförhållanden. Dessutom har speciellt gödsel för thujor en förmåga att förbättra PH i jorden. Vill man hålla sina thujor friska och sjukdomsfria är gödsel ett måste.

Hur ofta ska jag lägga gödsel för thuja?

Gödsel läggs vid tre tillfällen per år. Att övergöda sina thujor är ingen bra idé då det kommer resultera i brända och i värsta fall döda plantor. Ja, man kan övergöda sin thuja om man inte är försiktig, just därför rekommenderar vi att man följer dosering och intervall efter produktens instruktioner.