Vinterskötsel

blank

Vinterskötsel

Hur skyddar jag thujor under vinter?

När vintern kommer bör du skydda dina plantor ordentligt med skuggväv. På vintern finns det risk för tjältorka och då bör man skydda plantorna med framförallt skuggväv. Skuggväv kan med fördel sättas upp redan i november-december. Viktigast är att den sitter kvar i januari-februari för att inte riskera att bränna thujorna när solen börjar bli starkare. Du kan med fördel ha kvar skuggväv ända tills medeltemperaturen stigit över 0 grader. Speciellt om dina thujor endast har varit i jorden 1-2 år, då är de extra känsliga. Skuggväv filtrerar bort ljuset från plantan vilket gör att plantan inte vaknar för tidigt.

Skuggnät som det också brukar kallas finns att köpa i trädgårdsbutiker och större varuhus som metervara och i vissa fall som färdigklippta delar.

Det är som störst risk för tjältorka den första och andra vintern efter plantering eftersom att växtens rötter inte har hunnit komma ner så långt i marken. Dessa rötter befinner sig i zonen för tjäle. När plantan är väletablerad och rotsystemet blivit större och djupare minskar risken för tjältorka.

Varför dör mina thujor efter vintern?

Det är framförallt solen som är boven under vintertid. Om thujan väcks ur sin vinterdvala för tidigt på våren, vilket är fallet om det fortfarande finns tjäle/ frost i marken så kan den inte tillgodose sig vatten ur marken vilket resulterar i att plantan torkar och tar skada. Detta är en väldigt betydande faktor för hur bra eller dåligt thujorna kommer att se ut på våren och resten av

Behöver jag vattna på vintern?

Vid torr vinter dvs. utan snö kan du med fördel vattna dina thujor 1 gång i månaden. Vinterskötsel är relativt lätt.
Bevattningen på vintern och ännu mer vårkanten är bland den viktigaste under hela året. På våren är plantorna extremt törstiga efter en lång vinter så vattna rikligt. Vill du så kan du med fördel börja vattna när skuggväven sitter kvar på plantorna för att börja fylla jorden med vatten. Har du en droppslang är det utmärkt om du kör denna varannan dag de första veckorna, vattna då 1-3 timmar per gång beroende på storleken av dina plantor. Tänk på att stora plantor behöver mer vatten än små.