Tips & råd för barrväxter

Vad kul att du tittar förbi! Denna del av hemsidan är fortfarande under utbyggnad. 


Vare sig du har thujor, buxbom eller annan barrväxt så är det viktigt att ta hand om de året om. I denna del av www.barrvaxtspecialisten.se kan du lära dig om olika tekniker, skötselråd samt igenkänning av sjukdomar. 

 

Gödsling

Gödsling Thujor

Enligt boken bör gödsling av thujor ske tre gånger per år:

En gång i april eller maj (våren)

En gång i juni eller juli (sommaren)

En gång i september eller oktober (hösten)

Om du använder någon utav våra gödselprodukter så är doseringen 1tsk till varje thuja (runt stammen) för storlekar upp till 160cm. övriga ger man 1msk till varje thuja.

Höst & vinter

Höst & vinter

Under hösten förbereder sig thujorna inför vintervila. Det innebär att dess metabolism saktas ner och näringsupptaget blir markant mindre. Under denna tid är det vanligt att thujan börjar se lite ”trött” ut och det uppstår bruna/ gula barr inne längst med stammen. Detta är fullt normalt och inget oroväckande!

Ett annat symptom  som är normalt på hösten är sk. ”avskalade” toppar dvs. att de tappar barr längst upp och blir tunna upptill. Lugn, det kommer tillbaka nytt barr på dessa ställen på vårkanten.

Bevattning

Bevattning

H20, grunden. Det är inte alltid lätt att veta hur mycket man skall vattna sina barrväxter. När det kommer till thujor så rekommenderar vi följande tips:

Håll jorden fuktig men INTE blöt, i det andra fallet ökar risken för rotröta och andra sjukdomar markant. Om jorden ser och känns torr 5cm ner så är det med största sannolikhet hög tid att att vattna. På våren kan man börja stegvis öka bevattningen när medeltemperaturen har skiftat till plusgrader. På hösten däremot (med start runt september) drar man ner på vatten och en tumregel är att vattna endast vid torka (inget regn på 5-6 dagar). Har du droppslangsbevattning så kan du vid ett sådant tillfälle sätta igång den på 1,5-2h.

Vid mild vinter med väldigt lite snö rekommenderas det att vattna någon gång lite då och då (1-2 gånger under månaden utan snö).